Reitit suunnistuskartalle

Aiemmin esittelemäni kartta-arkiston seuraksi DOMA arkiston tekijä Mats Tröng on kehittänyt myös näppärän ohjelman nimeltä Quickroute, jolla gps-tallenteen saa aseteltua kätevästi kartan päälle. Reitti piirtyy nätisti ja viivan väristä pystyy päättelemään myös etenemisnopeuden. Hieman syvempää analyysiä kaipaaville ohjelma laskee myös esimerkiksi rastivälin mitat suoraa ja omaa reittiä pitkin, nousun, laskun ja sykkeet. Lisäksi mielenkiintoisena yksityiskohtana reitin miltä tahansa kohdalta voi katsoa miten pitkään tuohon meni saapua ja lähteä. Tämä on erityisen kätevää kun analysoi rastinoton sujuvuutta.

Homma toimii jälleen kerran suhteellisen yksinkertaisesti, mutta valitettavasti vain PC:ssä. Mac-käyttäjät pystyvät ajamaan tätä luonnollisesti Parallels-tyyppisessä ympäristössä.

  1. Asenna/avaa Quickroute
  2. Lataa jpeg-muotoinen kartta ohjelmaan.
  3. Lataa esim gpx tai tcx-muotoinen gps-tallenne ohjelmaan
  4. Asettele reitin alku- ja loppukohdat paikalleen, samoin pari kolme rastipistettä. Yleensä tämä riittää reitin hyvään kohdistukseen
  5. Tallenna kartta reitteineen ja valmista tuli. Kartan voit myös viedä ohjelmasta suoraan kartta-arkistoon.

Näillä avuilla omaa karttakokoelmaa kehittämään ja kaverien kanssa vertailemaan reitinvalintoja!

Quickroute

Tappavan tylsästä kuntopyöräilystä hauskaa ajanvietettä – puutaheinääkö?

Onko otsikko täyttä puutaheinää? Parilla aika yksinkertaisella tempulla kehitin traineritreenistä tai yleiskielellä kuntopyöräilystä hauskaa puuhaa. Katso tästä DNA:n appisen video.

…hän käyttää TrainerRoadia treenaamiseen. Sovelluksella kannattaa ihan aluksi tehdä kuntotesti, jonka tulosten perusteella sovellus säätää automaattisesti pyörän vastuksen sopivaksi. Sovelluksella voi myös valita juuri itselle sopivan reitin: pituuden ja mäkien määrän pystyy säätämään itse.

Treenaaminen muuttuu hauskemmaksi, kun voi katsoa samalla telkkaria. Ketolalla on tabletti pyörän tangolla telineellä, ja siitä hän katsoo tv-sarjoja DNA TV:llä. Tulee hoidettua kaksi kärpästä yhdellä iskulla, kun voi yhdistää treenaamisen ja telkkarin…

Ohessa vielä linkki DNA:n appisen sivulle.

Suunnistuskartat ja -reitit talteen

Suunnistuskartat levällään kaapin pohjalla ja sinne hävisi! Tuttu juttu vai mitä? Tai sitten ne on reittihärvelissä, josta niitä on vaikea linkittää tai lähettää katsottavaksi mihinkään.

Onneksi on DOMA, Digital Orienteering Map Archive, ruotsalaisen Mats Tröngin ja Michal Bestan kehittämä kartta-arkisto. Tätä käyttäen kartat saa hyvään järjestykseen ja helposti jaettavaan muotoon. Oma kartta-arkistoni ei ole karttojen lukumäärältään kovin iso, mutta kartat pysyy hyvässä järjestyksessä. Kaverini Juhan arkisto on huomattavasti laajempi ja näistä saa kyllä hyvän kuvan mistä hommassa on kyse.

Toimiakseen tämä vaatii web-palvelimen, jossa toimii PHP 5 ja MySQL 5. Kuulostaa tekniseltä, mutta ilman sen ihmeellisempiä administraattoritaitoja sain tuon pystyyn. Tämä oli yksinkertaisempaa kuin luulin:

  1. lataa sovelluksen tiedostot ja siirrä ne palvelimelle
  2. luo uusi MySQL tietokanta kartoille
  3. päivitä tietokannan tiedot konfiguraatiotiedostoon.

Siinä kaikki ja homma toimii kuin junan vessa. Ei muutakuin tsemppiä matkaan ja kysymyksiä voi laittaa kommenttikenttään!

doma